‘Perle’, ‘perk’ eller ‘perker’ ?

En sag med megen offentlig fokus lige nu, drejer sig om en videooptagelse af en politibetjent der er anklaget for at kalde en demonstrant ‘perker’.

TV-stationen Kaos.tv har lavet videoptagelsen, og en indkaldt lydekspert har da også tilkendegivet, at der bliver sagt ‘perk’. Det er oplagt, at hvis der er blevet sagt ‘perk’, så er der nok også blevet sagt ‘perker’ – altså: politibetjenten har sagt ‘perker’.

Men – prøv at lytte til indslaget selv. For mig lyder det meget som om der bliver sagt ‘perle’. Hvordan er eksperten så kommet frem til ‘perk’ ?

På Youtube ligger videoklippet i flere versioner, bla. dette. Prøv at lytte, og læg mærke til at lyden er anderledes end på videoen fra det første link. På dette klip kan man ikke høre hele ‘p’-ordet, fordi en høj ‘aauuummmm’-lyd klipper ordet midt over.

Er det dette videoklip eksperten har taget stilling ud fra? Hvorfor er lyden forskellig? Præcis hvilket klip har eksperten fået stillet til rådighed – og af hvem?

(Det er selvføgelig relativt underordnet om betjenten har sagt ‘perle’ eller ‘perker’ – begge dele er klart no-no. Ordensmagten skal behandle os alle ens, uanset baggrund, hudfarve osv.)

Men, det *er* altså mærkeligt at eksperten kan komme frem til ‘perk’, et underligt afbrudt ikke-ord, når nu den ‘rene’ optagelse – altså den jeg opfatter har den bedste lyd, peger tydeligt mod ordet ‘perle’.

Flere underligheder: Til TV2 siger lydeksperten at der bliver sagt ‘perk’; men Modkraft.dk, som også har behandlet sagen, påstår at eksperten har sagt at betjenten siger ‘perker’ – begge dele kan vel ikke være rigtige, eller?

(‘perle’: slang for mørke personer med hvide tænder).

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s